Szerdán kezdődött volna az idei szezon záró eseménye, a lenzerheidei világkupa-döntő, de a heves havazás miatt törölni kellett a mai napra kiírt lesikló versenyeket. A nőknél még van pár nyitott kérdés, ezek közül a legfontosabb az összetett világkupáé, amiért Petra Vlhova és Lara Gut-Behrami van versenyben. A kettejük párharca az elmúlt hetekben több komoly fordulatot hozott, és ha minden jól alakul, az elmúlt évek legizgalmasabb szezonzárását figyelhetjük a következő napokban, a mai döntés azért egyértelműen csökkenti Gut esélyeit.


Az elmúlt pár év nem tartogatott túl sok izgalmat a női összetett világkupa kapcsán, a szezonzáró világkupa-döntőre sokszor már eldőlt az a kérdés, hogy ki nyeri a nagy kristálygömböt. Tavaly azért maradtak el az izgalmak, mert Mikaela Shiffrin édesapja halála miatt már januárban befejezte a szezont, Federica Brignonének pedig így Petra Vlhova maradt az egyetlen riválisa, aki előtt pedig közel 200 ponttal vezetett, amikor a koronavírus miatt le kellett zárni a szezont. Az azt megelőző három év sem tartogatott túl sok izgalmat, mivel Shiffrin rendre sok száz pontos előnnyel nyerte az összetettet, a legnagyobb különbség 2019-ben volt, amikor az amerikai több mint 800 ponttal előzte meg Vlhovát. 2016-ban Lara Gut is viszonylag simán nyert, közel 300 ponttal előzte meg Lindsey Vonnt, aki karrierje utolsó igazán kimagasló évét futotta. Az utolsó igazán körömrágós világkupa-záráshoz a 2014-2015-ös szezonig kell visszamenni, abban az évben Anna Veith (akkor még Fenninger) 18 pontos hátrányban volt az utolsó verseny előtt, ami a méribeli világkupa döntő óriás-műlesiklása volt. Az osztrák megnyerte ezt a versenyt, az összetettben vezető Tina Maze pedig csak harmadik lett, így 22 ponttal Fenninger nyerte meg a nagy kristálygömböt. Azt nem lehet tudni, hogy idén számíthatunk-e hasonlóan izgalmas végkifejletre, de mindenképpen jó kimondani, hogy ebben az évben a férfiaknál és a nőknél is hatalmas csata van a nagy kristálygömbért.
Bénító démonai legyőzésére, pályafutása legnagyobb sikerére készül a franciák világbajnoka | Eurosport
Bár Alexis Pinturault még mindig vezet az összetett világkupában, az előnye folyamatosan csökken Marco Odermattal szemben. Ráadásul a francia egy olyan hétvégén van túl Kranjska Gorán, amely minden bizonnyal a legrosszabb álmaiban fogja majd őt kísérteni. Következik a lenzerheidei világkupadöntő, ahol Pinturault megszerezheti a régóta üldözött nagy kristálygömböt.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
14 ÓRÁJA
Persze kérdéses, hogy mégis mennyire lehet kiélezett a vége, Petra Vlhova előnye 96 pont Lara Gut-Behrami előtt. Volt olyan pillanat az elmúlt hetekben, amikor még kiélezettebbnek látszott kettejük versenyfutása, de valójában az is kisebb fajta csoda, hogy Gut ilyen jó esélyekkel várja a világkupa-döntőt. Vlhova ugyanis bombaformában kezdte a szezont, az első öt verseny mindegyikén dobogóra állhatott, ezek közül pedig hármat meg is nyert. Mivel Shiffrin éppen ezekben a hetekben tért vissza, és maga is kijelentette, hogy idén nem érzi esélyesnek magát a nagy kristálygömb megnyerésére, úgy tűnt, hogy a szezon kezdeténél is a favoritok közé sorolt Vlhova abszolút esélyese a végső győzelemnek. A legnagyobb riválisainak az olaszok tűntek, Brignone és Bassino, valamint Michelle Gisin.

petra-vlhova-mulesiklas-min.jpg

Fotó: Eurosport

Utólag visszanézve csalókának tekinthető az idény első fele, mert a szezon első 11 versenyéből mindössze hármat rendeztek gyorsasági szakágakban, de az elmúlt években a gyors számok specialistái nem igazán tudtak beleszólni az összetett világkupáért folytatott harcba, és előzetesen sem igazán látszott olyan versenyző, aki annyira tudná dominálni a két gyorsabbik számot, hogy igazán megnehezítse a technikai szakágak specialistáinak dolgát. A szezon első lesikló versenyeit Sofia Goggia és a tavaly két kis kristálygömböt is elhódító, svájci Corinne Suter uralta. Gut ekkor még bőven nem tűnt esélyesnek, hiszen a 2016-os összetett világkupa-győztes élete legrosszabb szezonjain volt túl, 2017 januárja és 2020 februárja között mindössze egy világkupa-versenyt tudott megnyerni, és habár a legutóbbi szezonban már mutatott életjeleket, nem sokan gondolták volna, hogy idén ilyen elképesztő tetteteket fog végrehajtani. A szezon első hónapjai sem róla szóltak, január 10-éig egyetlen egyszer állhatott dobogóra, akkor is parallelben, de aztán jött zsinórban négy megnyert Super-G verseny, majd a két aranyérem a cortinai vb-n, ami különösen fontos volt a svájcinak, hiszen az egész karrierje arról szólt, hogy szenvedett a világversenyeken, most viszont a vb legeredményesebb versenyzője lett. Cortina után is kitartott a jó forma, Val di Fassában lesikló versenyt nyert, eközben Vlhovának a vb sem sikerült jól, és két hónapon át versenyt sem tudott nyerni, így Gut átvette a vezetést az összetett világkupában.

lara-gut-vb-arany-min.jpg

Fotó: Eurosport

Ekkor, úgy tűnt, hogy Petra Vlhova komoly bajban van, hiszen hirtelen 107 pontos hátrányba került svájci riválisával szemben. Azonban a szlovák összeszedte magát, és a következő hétvégén, hazai pályán, Jasnán egy győzelmet és egy második helyet szerzett, majd Åreban is nyerni tudott egyszer, aztán a második műlesikló versenyen, szombaton az első futamban, hatalmasat rontott, és majdnem kiesett, a másodikban aztán a legjobb időt síelte, és így a 8. helyre jött fel. Az elmúlt két hét eredményeinek köszönhetően Vlhova visszavette a vezetést Guttól, és most 96 pont az előnye, a harmadik helyen a szintén svájci Michelle Gisin áll 325 pontos hátrányban, így neki már csak matematikai esélye van a nagy kristálygömbre.
Az összetett mellett a kis kristálygömbökért zajló harc is tartogathat izgalmakat, ezeknek sorsa három szakágban dőlt el a négyből. Super-G-ben már biztosan Gut, óriás-műlesiklásban pedig már biztosan Marta Bassino lesz a végső győztes.Mivel törölték a mai lesikló versenyt, így ebben a szakágban Sofia Goggia lett a végső győztes, annak ellenére, hogy sérülés miatt jó pár hete be kellett fejeznie a szezont. Műlesiklásban Vlhova vezet, 22 ponttal Liensberger és 37 ponttal Shiffrin előtt.

petra-vlhova-szlalom-min.jpg

Fotó: Eurosport

A lenzerheidei világkupa-döntőn mind a négy szakágban rendeznek versenyeket, emellett még csapatverseny is lesz. Azonban, ha a rossz időjárás miatt el kell halasztani egy versenyt, a FIS szabályzata alapján nem lehet új napot kijelölni ezek pótlására. Az elmúlt években is előfordult, hogy töröltek versenyeket a világkupa-döntőn, a legemlékezetesebb ilyen eset 2011-ben történt, amikor a Super-G és az óriás-műlesiklás is elmaradt, Maria Riesch pedig mindössze három pontos előnnyel nyerte meg a nagy kristálygömböt Lindsey Vonn előtt. Ez a szabály elég érthetetlen, hiszen ez a szezon utolsó eseménye, semmibe se kerülne elhúzni hétfőig vagy keddig, és a gyakorlatilag tét nélküli csapatversenyt is be lehetne áldozni, ha szükséges, egy verseny pótlására.
A rossz időjárás miatt a tegnapi edzéseket mára kellett halasztani, és így ma délelőtti edzések után, délután lettek volna a futamok, de az időjárás megint közbeszólt, így úgy tűnik elmaradnak a lesiklások. Ez egyértelműen rosszul érinti a svájciakat, Odermattnak is fontos lett volna a Pinturault elleni versenyfutásban ez a szám, de Gutot talán még rosszabbul érinti, mivel neki nagyobb hátrányt kéne ledolgoznia. Minden évben eleve elmondható, hogy a gyorsasági számok specialistái hátrányból indulnak, ugyanis az ő szakágaikban rendre kevesebb versenyt rendeznek, ez idén is így van, de a mai törlés következtében nem kettővel, hanem hárommal lesz több verseny technikai számokban, ami valójában néggyel több, hiszen rendeztek egy paralel versenyt is. Lara Gut-Behraminak azért még lehet esélye, hiszen nem nevezhető két számos versenyzőnek, ahogy Vlhova sem: a svájci világbajnok lett óriás-műlesiklásban, és emellett még egy második helye is van ebben a számban, a szlovák pedig idén megszerezte élete első dobogós helyezését Super-G-ben. Azért Gut sokkal inkább bízhat a harmadik számában, mint Vlhova, ezért, habár jelentősen csökkentek a svájci esélyei, még bármi megtörténhet. 
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
14 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
15 ÓRÁJA