Véget ért az alpesi sí világbajnokság. Cortina d'Ampezzo és a Dolomitok káprázatos háttérként, a két hétvége vébéhez valóban méltó versenyekkel szolgált. Örülhetünk, örülünk is neki. Ínséges időkben nagy pazarlás lenne nem. Ugyanakkor nem elhallgatható az, hogy mégis mi szükség volt a két hétközi szégyenfoltra, a parallel csapatra és egyénire.


Semmi. (Ami rendszerint valamiképpen a pénzt jelenti.) Ám míg sok helyütt a szükségtelen még nem feltétlen hasztalan, és a hasztalan nem feltétlen káros, az alpesi sít éppen a csupaszsága teszi azzá, ami. Nincs benne kacat, lim-lom, semmi talmi.
Gondoljunk csak arra, mennyire magától értetődő, puritán kérdést tesz fel a királyszám. Férfiak állnak a hegy tetején. Ki lesz leggyorsabban az alján, élve? De a többi rendes szakág is az evésen, szaporodáson túllépő ember először felismert valóságairól szól. Napról, szögekről, sebességről, domborzatról, gravitációról. A világon, természeten való gondolkodás alapvető csírái ezek.
Lake Louise
Odermatt az új szezonban is szárnyal, Kildét verve nyerte a Lake Louise-i super-G-t
14 ÓRÁJA
Ezzel szemben a parallel számokat az átgondolatlanul megszövegezett szabályozás döntötte el. A két gyalázatos nap megértéséhez a kulcs az egyenlőtlenül olvadó pálya, a kvalifikációs rendszer, az időkülönbség-limit. Illetve még sok más mögött, valahol a legvégén maguk a versenyzők. Márhogy azok, akik lehajoltak ezekért az egyébként is kétes értékű világbajnoki címekért. A legfelsőbb krémből nem mindenki tett így már egyéniben sem, csapatban még annyian sem. 
A botrányos egyéni után egy nem túl igazságos csapat parallel versenyt rendeztek Cortinában | Eurosport
Kedden este a botrányos egyéni parallel verseny miatt forrongott a levegő Cortina d'Ampezzóban, az alpesi sí világbajnokság helyszínén. Sajnos a vb programjában már 16 éve bemutatkozó csapatversenyre se tűztek új pályát az illetékesek, de legalább annak a szabályzata volt már annyira kiforrott, hogy így is nagyjából fair versenyt tudtak rendezni, amelyet Norvégia nyert meg.
A sport egyik legvitathatlanabb szépsége, hogy az éles helyzetekben színről színre lehet látni. A mezőny legnagyobb óriásműlesiklója, Alexis Pinturault a szezonban egyszer sem hibázott; egészen pompás győzelmei is voltak. Az eszményi első futama után a másodikban egy világbajnoki cím várta odalent. 
Hat kapu után: kiesett. 
Ő nem azzal nyer versenyeket, hogy mekkora versenyző, hanem annak ellenére; a határtalanul mély sítudásával.
Vagy, csak ennél a számnál maradva, ott volt De Aliprandini, akit a két futam közti pár órában eddig mindig felemésztett az esély, bármilyen csekély is, de egy világbajnoki éremért, otthon — nem. Vagy Faivre, és még annyian mások erről a vébéről, akik véghez vittek olyat, amit ők sem gondoltak magukról, vagy olyat, amiről már kezdtek lemondani, vagy megesett velük az, amin már úgy tűnt, túl vannak. 
A legszomorúbb, hogy a FIS nem bízik a saját sportága igazi értékeiben. A versenyzőiben, abban, hogy ha tíz-húsz végtelen tehetséges ember vetekszik egymással, de nem egymás ellen, a természettel, de nem ellene, abból annyi minden kikerekedik, hogy másra nincs is szükség. Elég gazdag az emberi jellem ahhoz, hogy ne kelljen bazári látványossággal higítani a programot.
Mert azt sokáig úgysem lehet leplezni. Színről színre látni nem csak a versenyzőket, de a versenyszámokat is engedi a tét, a világbajnoki cím. A videojátékok látványvilágát majmoló parallel számok csúfosan leszerepeltek, míg az igaziak tulajdonképpen egytől-egyig kiváló versenyeket hoztak.
Belátja vajon valaha a FIS, hogy tévedés volt bulicsúszásokat világbajnoki rangra emelni? Jellemes és bátor tett volna. Másmilyen nem is illene a sportolóikhoz.
Borítókép: Az ezüstérmes Luca De Aliprandini átöleli az óriás-műlesiklás könnyekkel elborított világbajnokát, Mathieu Faivret február 19-én, szombaton. Faivre három nappal korábban, szerdán szerezte élete első aranyát, parallelben. Azt egy diadalmas kiáltással nyugtázta.

faivre-zubcic.jpg

Fotó: Eurosport

(Undok dolog bírálkozni, megoldási javaslat nélkül különösen. Ha az egyszerűbb követhetőség a cél, akkor a parallelre fordított erőforrásokból 2021 táján nem lenne lehetetlen egy olyan rendszert kifejleszteni, ami az aktuális első árnyékát odarajzolja az éppen síző versenyző mellé. Ha már ilyesmire vágynak a "kompjúter előtt felnövő fiatalok".) 
Lake Louise
Kildének nem jött össze a Lake Louise-i dupla, Odermatt nyerte a super-G-t
14 ÓRÁJA
Lake Louise
Hatalmas sebességgel bukott a kanadai síző Lake Louise-ban
15 ÓRÁJA