Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Megvan a dupla!” – sörrel ünnepelte a két gyerekkori cimbora, hogy teljesült az álmuk

Kálmán Laci

Frissítve 10/01/2023 - 16:27 GMT+1

Lucas Braathen és Atle Lie McGrath 12 éves koruk óta arról álmodtak, hogy együtt állnak majd a dobogón egy nagy verseny után. Az álmuk vasárnap valóra vált, ugyanis Adelbodenben kettős győzelmet arattak szlalomban. Azt mondják, nem számít, melyikük lett az első és melyikük a második, a lényeg a közös siker volt, amelyet méltóképpen, sörözéssel ünnepeltek.

Adelbodenben kettős norvég siker született férfi műlesiklásban - videó

A korábbi világ- és olimpiai bajnok, összetett világkupa-győztes Kjetil André Aamodt is hanyatt vágta magát attól, amit ők ketten műveltek Adelbodenben.
„Ez egészen elképesztő. Erről a napról álmodtunk, és most eljött” – mondta a győztes Lucas Braathen.
Szerzett már a norvég a szezonban győzelmeket, azonban az elmúlt két versenyén nem ért célba, úgyhogy érthető módon majd kicsattant az örömtől, hogy újra felállhat a dobogó tetejére. A versenyt azonban az tette igazán felejthetetlenné a számára, hogy gyerekkori cimborája, Atle Lie McGrath jött be mögé másodiknak, azok után, hogy a megelőző három versenyén helyzetlenül zárt vagy nem is ért célba.
A két 22 éves srác tíz évig álmodott arról, hogy egyszer majd lehoznak egy ilyen versenyt, és most tessék, sikerült.
„Teljesen beteg ez az érzés” – mesélte McGrath. „Hihetetlen volt, hogy átvettem a vezetést, amit utána meg is tartottam. Az érzés, hogy én állok az élen, és már csak Lucas van hátra… Egyszer már volt hasonló, tavaly, a világkupa-döntőn, de ott aztán végül nem jött össze a dobogó mindkettőnknek.”
Elég komoly sztori az övék, hisz már 22 éves korukra összejött a kettős győzelem. Ha így megy tovább, sok örömük lesz még bennük a norvégoknak. Ez egy olyan siker volt, amire muszáj volt legurítaniuk egy-két sört.
picture

Lucas Braathen és Atle Lie McGrath

Fotó: Getty Images

Braathen azt mondja, jó ideig nem is tudta pontosan, mi történt, már ünnepelt, amikor összeállt neki a kép.
Először megláttam a zöld lámpát, aztán meg azt, hogy a stadionban lévő 30 ezer ember egyszerre felpattan és őrjöngeni kezd. Természetesen ez így önmagában is egy álompillanat volt a számomra. Aztán Atle volt az első, aki szembejött, és hangosabban üvöltött a fülembe, mint a mögötte lévő 30 ezer ember.
És ez volt az a pillanat, amikor Braathennek leesett, hogy bizony megcsinálták a duplát.
„Azt üvöltöttem, hogy ’megvan a dupla!’, és utána összeölelkeztünk” – mondta McGrath. „Iszonyú régen álmodtunk már erről. Ez a csúcs, brutál nagy dolog ez nekünk.”
Kjetil André Aamodt az egyik tévé kommentátorállásában figyelte az eseményeket, és próbált meg reagálni, de ő se nagyon találta a szavakat.
picture

McGrath és Braathen

Fotó: AFP

„Feldolgozhatatlan az egész, ezek a srácok 2000-ben születtek” – mondta Aamodt. „Ez valószínűleg nem az utolsó kettős győzelem, amit látunk tőlük.”
McGrath nagyon jó második futamot síelt, és kényelmesen és magabiztosan ülhetett az élen álló székében, amikor barátja, Braathen elindult. Lucas végül 71 századdal megelőzte őt, de mivel ők álltak az első két helyen, ennek nem volt semmi jelentősége.
Ezután elszabadultak az érzelmek. Megölelték egymást, nevettek, ugráltak. Aki látta őket, sokadszor állapíthatta meg, hogy kevés őszintébb öröm van a sportörömnél. Főleg, ha közös sikerről van szó, és az egyik legjobb barátod eredményének tudsz örülni.
„A srácok lenyomták a teljes mezőnyt, egyértelműen föléjük kerekedtek” – mondta az egyik elemző, Lars Elton Myhre. „Elképesztő teljesítményt nyújtottak, totális zúzás volt a részükről.”
Henrik Kristoffersen, Sebastian Foss Solevag és Alexander Steen Olsen is betlizett vasárnap, ők mind csak a pálya mellől figyelhették az eseményeket. De aztán jött ez a két fiatal srác, és alaposan odapörkölt a mezőnynek.
picture

A norvég csapat öröme

Fotó: AFP

Rájuk is fért, hisz az előző nap meg ők hibáztak. Braathen, tőle nem szokatlanul, nem is nagyon válogatta meg a szavait, amikor a szombati kiesése után kérdezték.
„Olyat hibáztam, amit még most sem fogok fel. Szar volt, trágya volt az egész.”
A vasárnapi szlalom aztán alapos elégtételt jelentett a számukra. Soha rosszabb visszavágást.
via nrk.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés