Marco Odermatt nagyot hibázott az utolsó letörésnél, de annyira akarta ezt a győzelmet, hogy egész egyszerűen még így sem lehetett megverni.

Az utolsó meredeken finoman szólva sem jött tökéletesen. Az utolsó meredeken, amely most még a szokásosnál is jegesebb volt, és így jóval több kockázatot rejtett magában. Az előnye pedig egyre zsugorodott, ahogy közeledett a cél felé.
Odermatt azonban megőrizte a hidegvérét még az utolsó pillanatokban is. Ezt a végtelen nyugalmat persze megszoktuk már tőle a rajtnál, sízés közben és az interjúk során is. Csak hozta a szokásosat, mondhatnánk, pedig volt rajta teher rendesen.
Wengen
Marco Odermatt totális Superman-üzemmódba kapcsolt
13/01/2022 14:00
Végül kevesebb, mint fél másodperc előnnyel jött be az első helyre, a második futamban csodalatos menetet produkáló Manuel Feller elé. Harmadikként pedig a tavalyi összetett világkupa-győztes, és Adelbodenben mindkét versenyt behúzó Alexis Pinturault végzett.

Marco Odermatt az adelbodeni pályán

Fotó: Getty Images

A svájci már a verseny előtt beszélt arról, hogy az összetett világkupa éllovasaként egyre komolyabb nyomás helyeződik rá, ahogy persze ő is egyre többet vár magától. Az első futam győzteseként utolsóként vágott neki a másodiknak, miközben lenn a völgyben több, mint tízezer ember várta őt hatalmas üdvrivalgással.
Még csak pályafutása elején jár, de mentális erejéről, egészen kivételes versenyzői adottságairól már sokadszor tett tanúbizonyságot. Így aztán 14 évvel Marc Berthod győzelme után, újra svájci nyerte az óriást Adelbodenben.
„Megérett az idő, hogy végre levegye rólam a terhet” – mondta Berthod, aki nem győzte dicsérni honfitársa drótkötélből lévő idegeit. A 2008-as győztes egyébként írt egy levelet Odermattnak a verseny előtt, amelyben biztatta őt, ugyanakkor komoly terhet is tett rá. Nemes egyszerűséggel megkérte, hogy legyen olyan kedves és nyerje már meg a versenyt. Elege van már ugyanis abból, hogy mindig neki kell nyilatkoznia, mint a legutóbbi svájci győztesnek.

Odermatt győzelme Adelbodenben

„Ez elmondhatatlanul sokat jelent nekem” – mondta Odermatt a verseny után. „Bevallom, amikor a sílifttel mentem fel a rajtba a futamok előtt, könnyek szöktek a szemembe, ami alapesetben nem nagyon szokott velem megtörténni.”
A győzelemmel komoly teher omlott le a vállairól. Azt mondta, soha nem hallotta még, hogy ennyien és ennyiszer kimondják a nevét.
„Előző este hallottam a nyitott ablakokból kiszűrődő beszélgetéseket, melyek során még a gyerekek is rólam beszéltek.”
A hazai győzelemmel Odermatt, vagy ahogy a drukkerei hívják, Odi, valóra váltotta gyerekkori álmát, és hős lett belőle Adelbodenben. De egyébként is övé a momentum már november óta folyamatosan, hihetetlen, amilyen zónában versenyez. Akinél ilyen szinten együtt van a láb is a fej, azt gyakorlatilag lehetetlen megverni.

Marco Odermatt

Fotó: Getty Images

„Ő a legjobb” – mondta róla Feller. „Lentről nézve nem tűnt annyira jónak az utolsó letörés, persze ott senki sem jött igazán jól.”
Egyelőre tényleg ő a legjobb, hisz óriásban az eddigi öt versenyen szerzett négy győzelmet és egy második helyet. De jól áll az összetett világkupában is, hisz 376 pont az előnye a második helyen álló Aleksander Aaamodt Kildével szemben.
A férfiak a hétvégén egy másik ikonikus svájci helyszínen, Wengenben versenyeznek, ahol a tervek szerint egy super-G-t, két lesiklást és egy szlalomot rendeznek majd.
via srf.ch, lematin.ch, wienerzeitung
Adelboden
Odermatt győzelme Adelbodenben
08/01/2022 14:55
Adelboden
Odermatt hatalmas hibák ellenére is behúzta idei negyedik győzelmét óriásban
08/01/2022 14:07