Clement Noel a tavalyi szezonban három szlalomversenyt is meg tudott nyerni, melyek mellé szerzett még további három dobogót is. A szakági világkupában mindössze két apró ponttal kapott ki Henrik Kristoffersentől és végzett a második helyen. Az idén egyelőre jól megy az első futamokban, a másodikban azonban rendre porszem kerül a gépezetbe. 


Ha egyszer megtörténik, az hiba. Ha egymás után kétszer, az talán már problémát jelez. Clement Noel 2021-ben megtartotta azt a korábbi jó szokását, hogy jól megy a szlalomversenyek első futamaiban, tette ezt Zágrábban és Adelbodenben is, a második futamokban azonban sorra betlizik. Horvátországban akkorát, hogy mindössze a 27., azaz az utolsó előtti időt érte el. 
Természetesen nem a francia volt az egyetlen, aki nem tudta hozni magát a második futamokban. Zágrábban Foss-Solevaag és Hadalin, Adelbodenben Muffat-Jeandet és Jakobsen estek vissza csúnyán. Noel azonban egy más szint, legalábbis az elmúlt két szezon eredményei erre utaltak. 
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Korábban, ha Noel megnyerte az első futamot, az garancia volt minimum egy dobogóra. Így aztán a zágrábi első futam után joggal lehetett bízni abban, hogy helyre áll a világ rendje, meg az önbizalma is, és megszerzi végre idei első dobogóját. Ez azonban nemcsak ott, hanem most vasárnap Adelbodenben sem sikerült. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is a Madonnán szerzett ötödik hely az idei legjobb eredménye.
"Fölül még minden rendben volt, utána azonban hibáztam"
- mondta
Noel.
"A letörés előtt egy picit szusszanni akartam, de megzavartam saját magam és jött egy buta rontás. Iszonyú dühös vagyok magamra. A pálya persze nem volt könnyű, de jól álltam, megvolt az esélyem a győzelemre. A pálya alsó részét nagyon rosszul síeltem. Pipa vagyok és csalódott."
A szezon befejezésének érdekében kellett törölni a wengeni versenyhétvégét | Eurosport
Hétfő délután a svájci szervezők bejelentették, hogy ezen a hétvégén nem rendeznek világkupa-versenyt Wengenben. Így a szezonban először marad el verseny a koronavírus miatt. A végső döntés viszonylag nehezen született meg, ugyanis vasárnap még úgy tűnt, hogy a Wengen városában az elmúlt hetekben megugró esetszámok, és az új, gyorsabban terjedő vírustörzs megjelenése ellenére, amit valószínűleg brit turisták hoztak be decemberben, megrendezik a versenyt.
A hibák következtében az a Noel, aki az elmúlt két szezonban összesen hat versenyt nyert, és aki mindkétszer a második helyen zárt a szakági világkupában, most mindössze a 8. helyen áll, bő 130 pontos hátrányban az élen álló Marco Schwarzhoz képest. Persze hét verseny még hátravan, úgyhogy a szlalom-kristálygömb még nem úszott el teljesen a számára.
Ahhoz azonban, hogy esélye lehessen megszerezni, megoldást kell találnia erre a problémára, melynek az okával ő sincs igazán tisztában.
"Nem tudom igazából, mi a baj. Az a biztos csak, hogy az eredményeim nem a legjobbak. Több magyarázat is szóba jöhet: nem síeltem elég jól, ingadozó formát mutattam, technikai hibát vétettem, mint Alta Badián és Madonnán, de olyan is volt, hogy rossz tempót választottam."
A viszonylagos eredménytelenség miatt okunk lehetne feltételezni, hogy az önbizalma sincs rendben, Noel azonban úgy véli, nem ez áll a hibák hátterében.
"Nem mondom, hogy maximális az önbizalmam, de rendben vagyok. Úgy gondolom, nem a nyomás miatt rontok a szokásosnál többet."

Clement Noel

Fotó: Eurosport

Lehet, hogy valóban nem, azt azonban ne felejtsük el, hogy más helyzetből vágott neki ennek a szezonnak, mint az előzőeknek. Annyi jó eredményt hozott az elmúlt két évben, hogy a közvélemény most már elvárja tőle a győzelmeket, de legalábbis a dobogókat. Ő a világ egyik, ha nem a legjobb szlalomosa, és a saját maga által felállított szintnek nyilván ő maga is igyekszik megfelelni. Főleg egy jól sikerült első futam után. 
De a dolgok gyorsan változhatnak. Elég egy jó verseny, és az energiák máris egy számára kedvezőbb mederben folyhatnak tovább. 
A wengeni hétvégét sajnos törölték, majd kiderült, hogy a koronavírus brit mutációjának felbukkanása miatt a Kitzbühelbe tervezett két szlalomversenyt sem tudják megrendezni szombaton és vasárnap. Úgy tűnik, Flachau lesz az új helyszín, Noel itt próbálhat meg végre újra dobogóra állni. 
eurosport.fr
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13