Ivica Kostelic már 2011-ben, a pályafutása csúcsán is arról nyilatkozott, hogy a tenger nem csak nyáron, hanem télen is érdekli. Mostanra pedig már ott tart, hogy egyedül akarja átszelni az Atlanti-óceánt.

„Miután abbahagyom a profi versenyzést, valószínűleg egy évre visszavonulok a szigetünkre” – nyilatkozta Kostelic tíz évvel ezelőtt. „Látni akarom, milyen ott télen. Minden porcikámmal meg akarom élni a tenger iránti szerelmemet.”
A ’mi szigetünk’ Mljet szigetét jelenti Dubrovnik közelében. A Kostelic család általában ott töltötte a nyarakat. Két-három hónapot, négy kis házikóban, áram és vezetékes víz nélkül.
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
„Egy hónapon keresztül gumicsónakkal szelem a vizet, búvárkodom, szigonnyal halászom, egy teljesen másfajta életet élek, mint amúgy. Utána meg kezdődhetnek az erőnléti edzések” – mesélte Ivica annak idején.
November 7-én Ivica Kostelic és a másodkapitánya, Calliste Antoine részt vesznek a Transat Jacques Vabre vitorlás regattán, mely Normandiából indul és a Karib-tengeren található Martinique szigetén ér véget.
„Alpesi sízőként csak három-négy hetem volt arra, hogy kiélvezzem a tengert. Amikor el kellett hagynunk a szigetünket, mindig szomorú voltam.”
A Kostelic család életének java részét az Alpokban töltötte, távol Zágrábtól, és még inkább távol a tengertől. A kézilabda világából érkező édesapa, Ante Kostelic azt vette a fejébe, hogy fiából, Ivicából és lányából Janicából klasszis sízőket nevel.
Az 1982-ben született Janica háromszoros összetett világkupagyőztes, négyszeres olimpiai, és ötszörös világbajnok. Sérülései miatt azonban már 24 évesen be kellett fejeznie a pályafutását.
Ivica 1979-ben született, 2003-ban szlalomban világbajnok lett, 2011-ben összetett világkupagyőztes és van négy olimpiai ezüstérme. 2017-ben hagyta abba a versenyzést. Összesen tizennégy térdműtéten esett át, karrierje utolsó három évében folyamatos fájdalomcsillapítás mellett versenyzett.

Ivica Kostelic

Fotó: Imago

A papa kemény edző volt. Ivica egyszer mesélte, hogy heteken keresztül, pihenőnap nélkül napi ezer kaput kellett teljesítenie a szlalompályán. Általában ez volt a fejadag. Mivel anyagilag nem álltak túl jól, Ante és Ivica sátorban, míg Janica az autóban töltötte az éjszakát.
A család csodabogárnak számított az alpesi sí világában a származásukat és a módszereiket tekintve is. Aztán egy idő után, ahogy jöttek a sikerek, a gyanakvás egyre inkább tiszteletté és rokonszenvvé változott.
Ivica nehezen tudta elengedni a karrierjét, a sízés iránt érzett szeretetét.
„Bármit is csinálj az életben, a szeretet kell, hogy hajtson, különben rossz úton jársz” – mondta nem sokkal a visszavonulása előtt.
Persze nem önmagában a fájdalom okozott neki örömet, de szerette megkínozni magát a sikerért, az életért. Az életért, mely szerinte csak kinn a természetben az igazi.
„Az érintetlen természetet legnagyobb eséllyel a hegyekben és az óceánon találod meg.”

Ivica Kostelic

Fotó: dpa

Emlékszik, hogy egyszer 16 éves korában zsinórban 46 napot töltött egy ausztriai edzőtáborban.
„Nagyjából ötven méterrel a megállóhelyünk fölött volt egy hegycsúcs, amelyre egy kereszt volt kitűzve. A napi utolsó csúszásom előtt felbaktattam oda, és megnéztem a naplementét.”
Kostelic az erősítő és az állóképességi edzéseket is odakinn végezte. Szerinte hosszú távon beszűkül és elbutul az ember a sok termi edzéstől. Odakinn sokkal több az inger, ami mentálisan jó hatással van mindenkire.
Lehetett pokoli hőség nyáron, Mljet szigetén vagy iszonyú hideg télen, Lake Louise-ban, Ivica, amikor csak tudott, az erdőben edzett.
Nem sokkal azután, hogy befejezte a pályafutását, egy barátjával nekivágott egy háromhetes grönlandi expedíciónak. Mindketten fagyási sérüléseket szenvedtek, a barátja még egy ujjbegyét is elvesztette. De többször indult felfedezőútra Izlandra és az Alpok különböző részeire is.
A vitorlázás is érdekelte már nagyon régóta, de a pályafutása alatt nem volt rá ideje. Aztán mikor végre lett, annál nagyobb lelkesedéssel fogott bele. Az offshore vitorlázás mellett kötelezte el magát, mert mint mondja, ez kevésbé szól a versengésről, mint az olimpiai hajóosztályok, amelyek az alpesi síre emlékeztették.

Ivica Kostelic a tengeren (Neue Zürcher Zeitung)

Fotó: Other Agency

Ő most gyakorlatilag szabadúszó a tengeren, a 40-es hajóosztályban vitorlázik, mely sokak szerint a belépő ahhoz, hogy egyszer majd részt vehessen a rangos Vendée Globe vitorlásversenyen.
„Vitorlásversenyzőként életem eddigi legnagyobb kihívása előtt állok, először szelem majd át az óceánt.”
Társa, Calliste Antoine lesz, egy 26 éves francia, akinek jóval több tapasztalata van, mint neki. Augusztusban részt vettek a híres Fastnet Race-en, de nem sokkal a rajt után, nem a saját hibájukból ugyan, de ütköztek egy másik hajóval és véget ért a versenyük.
Sőt, mivel a javítás két hónapba telt, a Transat Jacques Vabre-felkészüléshez új hajóra volt szükségük. A jelenlegi 700-800 ezer euróba kerül, melynek megvételéhez természetesen szponzorok segítségét is igénybe vették.
Voltak arra való törekvések, hogy az offshore vitorlázás bekerüljön a 2024-es olimpia programjába, de a nemzetközi Olimpiai Bizottság végül elkaszálta a javaslatot.
Kostelic jövőre szólóban akar átkelni az Atlanti-óceánon a Route du Rhum verseny keretében. Gyakran kérdezik arról, hogy álmodik-e a Vendée Globe-ról, a válasz azonban nem olyan egyértelmű a számára.
„Már nem tudok mindent úgy alárendelni a sportnak, mint anno. Már családos ember vagyok, ilyen messzire előre nem tervezek.”
Feleségével és négy gyermekével egy kis faluban élnek Zágráb közelében. Persze elég sokat tartózkodik Franciaországban is, ami az offshore vitorlázás központja.
Mindemellett Kostelic a horvát alpesi sí válogatott tanácsadója is. Ott volt a söldeni szezonnyitón, és ott lesz Val-d’Isére-ben is.
Édesapja, Ante tavaly télen még két szlalomos edzéseit is irányította, a szezon végén azonban visszavonult. Fia szerint a 83 éves szakember jó egészségnek örvend.
„Mostanság szigonnyal halászik, és egyéb hobbijainak hódol a szigetünkön.”
via Neue Zürcher Zeitung
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13