Marco Odermatt sokkal jobban nem hozhatta volna le a Saalbachban megrendezett gyors számos hétvégét, hisz szerzett előbb egy ötödik helyet lesiklásban, majd megnyerte a super G-t. A hátránya ezzel 210-ről 81 pontra csökkent az összetett világkupában. Bár a hátralévő versenyek elosztása nem neki kedvez, komoly nyomást helyezett az élen álló Alexis Pinturault-ra.


Komoly feladatot jelentett a versenyzők számára a vasárnapi super G Saalbachban, elsősorban a trükkös tűzésnek köszönhetően. Odermatt azonban zseniális menetet rakott össze, folyamatosan növelte az előnyét, és amikor leért, nyolc tizeddel vette át a vezetést a szám világbajnokától, Vincent Kriechmayrtől.
Az egyes rajtszámmal induló Pinturault komolyat hibázott, így az borítékolható volt, hogy ő nem szól majd bele a versenybe. Matthias  Mayer épp, hogy csak meg tudta menteni a versenyét, ami egyébként Cristof Innerhofernek és Johan Clarey-nak nem is sikerült. A nagyok közül egyedül Kriechmayr jött jól, de aztán kiderült, Odermatt még nála is egy klasszissal magasabb szintet képviselt. Nem elhanyagolható adalék, hogy Matthieu Bailet végül bejött másodiknak, életben tartva ezzel a szakági kristálygömbért folyó harcot Kriechmayr és Odermatt között.
Alpesi Sí
Hirscher majdnem elsírta magát a történelmi győzelmet szerző szlalomos elszántságától
4 ÓRÁJA
"Nem volna jó, ha most panaszkodnék a menetemmel kapcsolatban"
- mondta
Odermatt
 a verseny után.
"Persze super G-ben mindig találhatsz pontokat, ahol néhány századdal gyorsabb is lehettél volna. De, ha azt vesszük, hogy nehéz pálya volt, néhány rafkós kapuval megtűzdelve, akkor azt mondhatom, hogy tökéletes menetet teljesítettem. 
Okosan síeltem, ahol arra volt szükség, és kockázatot vállaltam, ahol lehetett, és ez ki is fizetődött a számomra. A célban pedig úgy örültem, mint még soha. A legnagyobb nevek ekkor már lenn voltak, én pedig gyorsabb voltam nyolc tizeddel, mint a világbajnok Kriechmayr, ami fantasztikus érzés volt."
Piszkosul tehetséges, zseniális példaképeket választ és inspiráló barátokkal veszi magát körbe a svájciak legújabb csodafegyvere | Eurosport
Kirobbanó formában kezdte a szezont a svájciak 23 éves szupertehetsége, Marco Odermatt. Eddig három versenyen indult, mindhármon dobogóra állhatott. Ráadásul a hétfőre halasztott, Santa Caterina-i óriás-műlesikló versenyen megszerezte első világkupa-győzelmét ebben a szakágban. Odermatt szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nyert életében először felnőtt világkupa-versenyt, akkor a Beaver Creek-i Super G-t sikerült behúznia.
Super G-ben ez volt pályafutása második győzelme, az elsőt még 2019-ben Beaver Creekben szerezte. Mivel azonban szerzett egy első helyet az idén óriás-műlesiklásban is, és van összesen nyolc dobogója a szezonban, versenyben van még az összetett világkupáért. Nyilván ez a legfontosabb, de azért jegyezzük meg, hogy mind óriásban, mind super G-ben van még esélye a kis kristálygömb megszerzésére is.
Pinturault a saalbachi hétvégét megelőzően még 210 ponttal vezetett Odermatt előtt az összetett világkupában, ez az előny két verseny alatt 81 pontra olvadt. Várható volt, hogy a különbség csökkenni fog, de az talán nem volt benne, hogy ennyivel. Ehhez kellett, hogy a svájci szombaton és vasárnap is nagyot menjen, de kellett az is, hogy a francia a szezonbéli legrosszabb teljesítményét produkálja super G-ben. Ne feledjük, Pinturault bronzérmes volt Cortinán ebben a számban, míg Odermatt ott csak a 11. helyen végzett. 
A hátralévő versenyek elosztása inkább Pinturault-nak kedvez, de azt azért tudjuk a franciáról, hogy nem mindig oldja meg jól a kiélezett helyzeteket. Nem mindig tudja hozni magát, amikor azt nagyon várják tőle és ő is magától. Az előttünk álló hétvégén Kranjska Gorán rendeznek egy szlalomot és egy óriást, a rákövetkező héten pedig a világkupa-döntőben, Lenzerheidében lesz egy lesiklás, egy super G, egy óriás és egy szlalom.
Döntő lehet a két szlalom, Odermatt ugyanis ebben a számban nem versenyez. Lenzerheidében persze lehet, hogy rajthoz áll majd, de pontszerzésre nem lesz túl sok esélye. Figyelembe véve tehát, hogy milyen versenyszámok vannak hátra, és hogy Odermattnak kell futnia az eredmény után, érdemes volna Pinturault-ra tenni. A svájci viszont bombaformában van és duzzad az önbizalomtól.
"Mindketten jó formában vagyunk"
- mondta
Odermatt
.
"De én most egy kicsit még jobb formában, mint ő."

Marco Odermatt

Fotó: Eurosport

Igaz, Pinturault sem aggódik nagyon. Legalábbis ezt lehet gondolni abból, amilyen magabiztosan nyilatkozott az összetett világkupa esélyeit illetően.
"Mindig kockázatos egyes rajtszámot választani, de mivel ez eddig bejött, bevállaltam"
 a vasárnapi super G-re utalva.
"Marco nagy formában van, az összetettben egyre szorosabb a verseny, de ez normális. Egy gyors számos hétvégén vagyunk túl, úgyhogy nem aggódom. Én most amúgy is inkább a szlalomra és az óriásra összpontosítok. Még mindig én állok elöl összetettben, de Marco komoly kihívó, ez kétségtelen."
részben Berner Zeitung
Peking 2022
Az olimpiai bajnok legrosszabbkor sérült meg, veszélyben a pekingi indulása
5 ÓRÁJA
Peking 2022
Győztek a nagy sínemzetek, négy extra kvótát alkudtak ki az olimpiára
18 ÓRÁJA