Katharina Liensberger új csillag az osztrák alpesi sí sport egén. A cortinai világbajnokságon két aranyérmet szerzett, egyet a parallel versenyben, egyet pedig műlesiklásban. Mindezt azután, hogy a szezon során sorra szerezte a dobogós helyezéseket, de a győzelem sehogy sem akart összejönni, végül pont a legjobb pillanatban érkezett a várva várt siker. Az “aranylány” sikerének titka: szívvel és lelkesen síelni, és mindig a lényegre koncentrálni.

„Azt hiszem, ha nagyon akarsz valamit, akkor azt az egész Univerzum segít elérni. Ma egyértelműen az a nap volt, amikor sikerült”
- mondta Katharina Liensberger a műlesiklásban elért aranyérme után.
A siker azonban nem jön csak úgy magától, ezt Christian Mitter, az osztrák női alpesi sí csapat vezetőedzője is tudja:
Lake Louise
Lindsey Vonn első győzelme Lake Louisbe-ból
TEGNAP - 15:41
„Liensberger rendkívül szorgalmas és következetesen végzi az edzéseket, nagyon gyors ütemben fejlődik” - mondta Mitter.
Az, hogy az osztrák versenyzőnek komoly ambíciói vannak az hamar egyértelművé vált:
„Kislányként nem pótkerékkel akart biciklizni, hanem anélkül, és mindenképp karúszó nélkül akart úszni”
- mesélte Thomas Liensberger, Katharina édesapja a Voralberg Nachrichtennél megjelent interjúban..-
„Nagyon tud ragaszkodni dolgokhoz, folyamatosan fejlődni akar, és ez a hozzáállás kifizetődő.”
Az osztrákok történelmi sikertelenségére lehet gyógyír az első győzelmére hajtó műlesikló | Eurosport
Katharina Liensberger az elmúlt egy hónapban zsinórban három műlesikló versenyen végzett a második helyen, novemberben pedig két harmadik helyet szerzett, így ebben a szezonban csak ő állhatott dobogóra mind az öt műlesikló versenyen. Ez az idény egyértelmű áttörés jelent az osztráknak, most már tényleg csak az hiányzik, hogy megszerezze élete első győzelmét.
A nemzetközi sikerek 2015-ben kezdődtek, amikor Liensberger a csapattal aranyérmet, óriás-műlesiklásban pedig bronzérmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Lichtensteinben. Egy évvel később már a világkupában is bemutatkozhatott. Ezután 2017-ben és 2018-ban ezüstérmeket szerzett junior világbajnokságokról. 2018 januárjában megszerezte első top 10-es helyezését a világkupában, amikor nyolcadik lett a zágrábi versenyen, alig egy hónappal később pedig csapatban nyert ezüstérmet az olimpián.
„Olyan volt, mint egy filmben, nem sokkal a kezdés előtt tudtam meg, hogy benne lehetek a csapatban” – mondta az olimpia után Liensberger.
Liensberger építhet az idei szezon eredményeire, hiszen sikerült átlépnie a saját árnyékát. Egész évben szállította a jobbnál jobb helyezéseket, ötször tudott dobogóra állni műlesiklásban, csak a győzelem nem akart összejönni a világkupában. Azonban még mielőtt frusztrálóvá válhatott volna a második és harmadik helyek halmozása, és az örök lemaradó szerepébe lépett volna, mint Wendy Holdener ( a svájci 25 alaklommal állhatott dobogóra műlesiklásban, de eddig egyszer sem sikerült győznie) megérkezett a hónapok óta üldözött siker.

liensberger-fourcade-kabat-min.jpg

Fotó: Eurosport

A 23 éves versenyző öt napon belül három érmet szerzett a cortinai világbajnokságon. Arany a parallel versenyben, bronz óriás-műlesiklásban, és a legértékesebb eredmény: arany műlesiklásban.
„A pillanat , amikor átmegyek a célvonalon és valóban egy másodperccel vagyok gyorsabb, ez pontosan azért értékes, mert tudom, hogy mennyit tettem ezért, és mennyi ember támogatott”
- mondta a kétszeres világbajnok a műlesikló győzelme után
Az osztrák versenyző elsősorban a környezetből meríti erejét, szülei kiskora óta segítik karrierjét, és a párja is támogatja, amiben csak tudja.
Katharina Liensbergert a családjában csak „aranylánynak” nevezik, mert 14 éves kora óta minden egyéni sikere után vett magának egy arany színű tárgyat. Így Cortinában az aranyérmek mellé beszerzett egy arany cipőt is, majd kapott egy arany kabátot is a Rosignol nevű síléceket gyártó cégtől, amit a biatlonos legenda, a Rosignol jelenlegi nagykövete, Martin Fourcade adott át neki.
ORF
Lake Louise
Alpesi sí Lake Louis - Kilde Aleksander Aamodt
29/11/2022 - 12:59
Alpesi Sí
„Szeretném, ha az unokáim is síelhetnének” – Kilde segítené a klímaváltozás elleni harcot
29/11/2022 - 12:34