Külön utakon járnak, de mindketten ugyanazt az álmot üldözik: a nagy kristálygömböt. Marco Odermatt és Loic Meillard nem kell, hogy bármin is változtassanak. Elég, ha ugyanazt csinálják, mint eddig, csak egy kicsit jobban. 


A jövő elérkezett a két fiatal svájci számára. 
Odermatt és Meillard még csak tejfelesszájú fiatal tehetségek voltak, amikor a svájci szakértő közvélemény már a tejjel és mézzel folyó Kánaánt várta tőlük. Alighogy föltűntek, az emberek azt hitték, azonnal zúdulni kezdenek majd a sikerek, és jó időre meg is oldódik a sportág jövője, legalábbis férfi vonalon mindenképp. És ami késett, nem múlott. Elkezdtek jönni az eredmények, a két fiatal svájci megérkezett.
Killington
Lara Gut-Behrami győztes menete Killingtonban - videó
2 ÓRÁJA
A világkupa-sorozat vasárnap ért véget Lenzerheidében, ahol Odermatt az utolsó pillanatig harcban volt a győzelemért óriás-műlesiklásban és összetettben is. Végül azonban mindkét versenyfutásban alulmaradt Alexis Pinturault-val szemben. Meillard pedig negyedik lett összetettben, mindössze kilenc ponttal lemaradva Marco Schwarztól. 
Ez a tél azonban megmutatta, hogy
Carlo Janka
nagy kristálygömbje után 11 évvel, a svájciak ismét elkezdhetnek összetett világkupa-győzelmekben gondolkodni. Ennek a két fiatalnak, a 23 éves Odermattnak és a 24 éves Meillard-nak köszönhetően. 
Odermatt végtelenül csalódott és kimerült volt a szombati sikertelen küldetését követően. Csak 11. lett óriásban, ami a legrosszabb eredménye a szezonban. "Előbb egy vagy két sört mindenképp le kell gurítanom, utána majd el lehet kezdeni a jövővel is foglalkozni" - mondta a svájci tévének adott interjújában.
Odermatt állt idén a dobogó mindhárom fokán. Ráadásul háromszor volt harmadik, második és első is. Senki sem szerzett több top 3-as helyezést nála ebben a szezonban. Második lett az összetett világkupában, óriásban és super G-ben is. A világbajnokságon nem jött ki neki a lépés, be kellett érje egy lesiklásban szerzett negyedik hellyel. Aztán jött a világkupadöntő, ahol a minden helyett némi túlzással a semmi jutott neki. 
Piszkosul tehetséges, zseniális példaképeket választ és inspiráló barátokkal veszi magát körbe a svájciak legújabb csodafegyvere | Eurosport
Kirobbanó formában kezdte a szezont a svájciak 23 éves szupertehetsége, Marco Odermatt. Eddig három versenyen indult, mindhármon dobogóra állhatott. Ráadásul a hétfőre halasztott, Santa Caterina-i óriás-műlesikló versenyen megszerezte első világkupa-győzelmét ebben a szakágban. Odermatt szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nyert életében először felnőtt világkupa-versenyt, akkor a Beaver Creek-i Super G-t sikerült behúznia.
Ezekben a helyzetekben jön jól Odermatt azon tulajdonsága, melyből a későbbiekben is sokat meríthet majd. Nem foglalkozik ugyanis sokat a negatív érzésekkel, hanem gyorsan visszatalál a vidám, gondtalan énjéhez. Többek között ezért is olyan népszerű a közönség körében. 
Pedig búslakodásra éppen lehetett volna oka, hisz volt már több térdsérülése, és átesett két operáción is. Azonban a nyugodt, jópofa személyisége mindig segített neki megküzdeni a felmerülő akadályokkal. Az első világkupa-szezonja például idő előtt véget ért egy meniszkusz sérülés miatt, de ő ekkor sem állt neki keseregni, hanem a dolgok pozitív oldalát nézte. "Elmentem nyaralni, és eljutottam egy többnapos karneválra is" - mesélte később erről az időszakról.
Meillard egy évvel idősebb, mint jó barátja, de az eredmények tekintetében elmarad tőle. Már korán látszott rajta, hogy nagyon profi és komoly elemző alkat. Az interjúszobában általában ugyanazokat a jól bejáratott közhelyeket pufogtatja, úgyhogy az ember könnyen azt gondolná, hogy egy unalmas fickó. Szó sincs róla, egy csomó minden érdekli. Szeret fotózni, imádja az órákat és van saját podcast-csatornája is. A közvélemények azonban eddig nemigen volt alkalma felfedezni, milyen sokoldalú srác is ő valójában. 
Meillard tehát Odermatt árnyékában van, és nem csak mert ő kevesebbet mutat meg magából, hanem a győzelmek tekintetében is. A nagy áttörés még várat magára, van már ugyan egy elsősége parallelben, de annak a presztízse nem fogható Odermatt óriásban és super G-ben aratott győzelmeihez. Óriásban ezen a télen kétszer is vezetett már az első futam után, Kranjska Gorában azonban visszacsúszott a második, Adelbodenben pedig a harmadik helyre. Meillard nem igazán bevállalós és bátor, Odermatt sokkal hidegvérűbb és merészebb. Kettejük közül ő az, aki ragadozóként ugrik rá a kínálkozó lehetőségekre. 
A svájciak egyre élesebb csodafegyvere zseniális versenyzéssel jelentkezett be az összetett világkupáért | Eurosport
Marco Odermatt sokkal jobban nem hozhatta volna le a Saalbachban megrendezett gyors számos hétvégét, hisz szerzett előbb egy ötödik helyet lesiklásban, majd megnyerte a super G-t. A hátránya ezzel 210-ről 81 pontra csökkent az összetett világkupában. Bár a hátralévő versenyek elosztása nem neki kedvez, komoly nyomást helyezett az élen álló Alexis Pinturault-ra.
Azok számára, akik nem nyernek rendszeresen versenyeket, az összetett világkupa nem lehet reális cél. Erről Michelle Gisin és Wendy Holdener is tudnának mesélni. Úgy tűnik, Meillard sokkal inkább hivatott arra, hogy egyszer megnyerje a nagy kristálygömböt, annyi, hogy ő inkább lassan, fokozatosan fejlődik, nem annyira robbanásszerűen, mint mondjuk Odermatt. 
Abban, hogy Meillard fejlődése szakaszosabb, az is benne lehet, hogy ő más úton jár, más szakágakban versenyez, mint honfitársa. Ő egyértelműen a sokoldalúságra helyezi a hangsúlyt, valahogy úgy, ahogy Pinturault is teszi. Szlalomtól super G-ig terjed az ő spektruma, ezzel ő a svájci csapat legsokoldalúbb versenyzője. Nem véletlen, hogy kombinációban is kifejezetten eredményes. Odermatt számára az óriás és a super G a két fő szám, igaz egyre otthonosabban mozog lesiklásban is. Nagyjából ilyen profillal nyert összetett világkupát tavaly Aleksander Kilde, és annak idején Carlo Janka is. Hermann Maier pedig egészen extrát alkotott azzal, hogy 2000-ben és 2001-ben behúzta az összetett mellé a lesiklás, a super G és az óriás szakági világkupa-címét is. 
Az a tény, hogy a sízők többféle stratégiával szállnak harcba a nagy kristálygömbért, csak növeli annak értékét. Fontosak a világbajnokságok és az olimpiák, de az összetett világkupa presztízse még mindig kiemelkedő, melynek a megnyerésére Odermatt és Meillard is eséllyel pályázhatnak a következő években. Bár más utakon járnak, a céljuk ugyanaz. 

Loic Meillard, Marco Odermatt

Fotó: Eurosport

Nem kell változtatniuk semmiben, egyszerűen csak még jobbnak kell lenniük abban, amit most is csinálnak. Walter Reusser, a svájci alpesi sí válogatott igazgatója szerint a a sízők nagyjából 60 napot tölthetnek léceken a két szezon között. A fennmaradó időt erő- és állóképesség-fejlesztésre kell fordítaniuk ahhoz, hogy megfelelő állapotban végigbírják a szezont. 
Ezzel a 60 nappal jól kell sáfárkodni. Különösen egy olyan sokszámos versenyzőnek mint Meillard. Iszonyú nehéz úgy egyensúlyozni a technikai és a gyors számokkal, hogy abból a lehető legtöbbet tudjon profitálni. 
A télnek vége, de a munka nem állhat meg. A jövő itt van, és már hozta is a szép eredményeket. De mindig van feljebb. 
NZZ
Killington
Lara Gut győzött a killingtoni szélviharban, Shiffrinnek nem jött össze a hazai verseny
2 ÓRÁJA
Alpesi Sí
A killingtoni óriás-műlesiklás első futamának összefoglalója
4 ÓRÁJA