Némi meglepetésere, de korántsem érdemtelenül, Vincent Kriechmayr a 

super G

 után a 

lesiklást

 is megnyerte a Cortina d'Ampezzóban zajló alpesi sí világbajnokságon. Osztrákként legutóbb Hermann Maier tudta behúzni a két gyors számot egy vb-n, még 1999-ben, Beaver Creekben. 


A sportág, azon belül is a gyors szakágak legnagyobbjai közé emelkedett ezzel Kriechmayr, hisz Maieren és rajta kívül csak Bode Miller tudta megnyerni mindkét versenyszámot ugyanazon a világbajnokságon. Az osztrákok ráadásul Michael Walchhofer 2003-as győzelme óta vártak arra, hogy övék legyen az aranyérem a legklasszikusabb alpesi számban. 
"Vincent technikája egészen kivételes"
- mesélte az újdonsült kétszeres világbajnokról
Andreas Puelacher
, az osztrák férfi csapat vezetőedzője.
"A versenyzése és a személyisége is beérett az évek során, sokkal stabilabb, nyugodtabb lett. Kioldódott belőle a görcsösség, és ezt meg is tudta mutatni itt a világbajnokságon. Ő alapvetően maximalista, szereti, ha minden optimális. Az évek során azonban felismerte, hogy a kisebb hibák beleférhetnek, és ott lehet lenni elöl az apróbb pontatlanságok ellenére is."
Kitzbühel
Kitzbühel: Feuz tartotta a lépést Odermatt-tal, majd a végén meg is verte
14 ÓRÁJA
Peter Schröcksnadel, az Osztrák Síszövetség leköszönni készülő elnöke búcsúajándékként értelmezte, hogy Kriechmayr világbajnoki címet szerzett az ő kedvenc számában. 
"Elképesztő teljesítmény, hisz eddig még csak egy sízőnk tudta megnyerni mindkét gyors számot egy vb-n. Ezzel beírta magát a történelemkönyvekbe" - mondta Schröcksnadel, aki nem messze állt a céltól a lesiklás során. "Éremre számítottam, aranyra azért nem feltétlenül. Vincentnek technikailag nagyon nehéz feladatot kellett megoldania. A lesikló aranyérem mindig a legfontosabb Ausztriában, és most végre újra a miénk. A férfiaknál a második héten is jó esélyeinek vannak újabb érmekre, de a nők is nyerhetnek egyet vagy kettőt."
Az esélyeseké a két Super-G az alpesi sí vb első versenynapján | Eurosport
Az a két versenyző zárta győztesként az alpesi sí világbajnokság első két versenyét, a női és a férfi Super-G-t, aki a legnagyobb esélyes volt, hiszen a legutóbbi világkupa versenyeket is megnyerte. Mivel azonban Lara Gut és Vincent Kriechmayr is életében először lett világbajnok, és a nagy versenyekkel finoman szólva sem volt jó barátságban a múltban, mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel a cortinai vb első versenyeit.
Az osztrákok kiváló szereplése hétfőn is folytatódott, ugyanis Marco Schwarz révén megnyerték a férfiak kombinációs versenyét is. Visszatérve azonban még a vasárnapra, az elnök úr komoly izgalmakat volt kénytelen átélni, és az első néhány csúszás után még korántsem lehetett biztos a győzelemben. Kriechmayr síelt először, utána a német Andreas Sander, aki mindössze egy századdal ért el rosszabb időt nála.
Miután lejöttek a nagy ellenfelek, Beat Feuz, Dominik Paris, Matthias Mayer és Max Franz, lassan-lassan elkezdhette a kezében érezni az aranyérmet, Otmar Striedinger célba érkezése után pedig már szinte biztos lehetett benne.
"Még nem igazán tudom felfogni, kicsit még olyan hihetetlen a dolog"
- mondta
Kriechmayr
, aki túlzónak érezte az összehasonlítást Maierrel és Millerrel.
"Ők olimpiai bajnokok és többszörös összetett világkupa-győztesek. Csodálatos, amit elértem Cortinán, de egyelőre nem akarom magam egyikükhöz sem hasonlítani."
Az immáron kétszeres világbajnok menete saját bevallása szerint sem volt makulátlan, így aztán még inkább meglepődött, hogy végül az övé lett az aranyérem. 
"Eléggé lentre kerültem a traverzen és a lapos részen, sokszor nem volt meg a tojástartás, de végül is nem számít, így is sikerült megszereznem a győzelmet. Boldogan elfogadom az aranyérmet" - mondta Kriechmayr, akinek Marcel Hirscher az elsők között gratulált telefonon. 
Két vb-aranyat hozott egy párszáz méteres szakasz a korábban nagy versenyt nem nyerő osztráknak | Eurosport
A második férfi számot is az osztrák Vincent Kriechmayr nyerte meg a Cortina d'Ampezzóban zajló alpesi sí világbajnokságon. A csütörtöki Super-G győztese elsőként jött le a Vertigine lejtőn, amelynek névadó szakasza, az ugrató, illetve az előtte és utána lévő kanyargós rész ezúttal is döntőnek bizonyult.
"Nem volt ez egy tökéletes menet, úgyhogy az arany meglepetés"
- fogalmazott 
Sepp Brunner
, a gyors számosok egyik edzője.
"A traverz bejárata nem volt éppen ideális, úgyhogy őszintén szólva nem hittem volna, hogy dobogóra állhat. Később aztán megnéztem tévén, hogy hogy ment a technikás részen, ott, ahol tulajdonképpen megnyerte a versenyt, és meg kell mondjam, egészen szenzációs volt. Tudta, hogy ott valami nagyot kell alkotnia. A super G aranyérme után megvolt ehhez benne a kellő lazaság."
Kriechmayr csak akkor hitte el, hogy megcsinálta, amikor az összes nagy riválisa célba ért. Mint mondja, elég sok minden kellett ehhez a győzelemhez.
"Nagyon nehéz verseny volt. A Jóisten is az én oldalamon állt. A szélirány folyamatosan változott, néhány ellenfelem elég komoly szembeszelet kapott, mások kisebbet. Amikor ilyen össze-vissza szél van, az nekem kedvez, és amúgy is valamit nagyon eltaláltam a pályán"
- mondta az osztrák, aki
Fischer
ről
Head
lécekre váltott a nyáron. Két vb-arany és az eddigi világkupa-szereplés fényében nehéz volna azt mondani, hogy ez rossz húzás volt a részéről.
A honfitársak, egyszersmind ellenfelek, Max Franz, Otmar Striedinger és Matthias Mayer is elismerték Kriechmayr teljesítményét. 
"Már az edzéseken is jól ment, tökéletes volt a terve a versenyre, amit nagyszerűen végre is hajtott" - mondta Franz. "Ha valami működik, az működik, azon nincs mit magyarázni."
Fölényes Shiffrin-győzelem a nőknél, óriási csata a férfiaknál kombinációban | Eurosport
A nők és a férfiak számára is a harmadik számot rendezték meg hétfőn az alpesi sí világbajnokságon Cortina d'Ampezzóban. A nőknél Mikaela Shiffrin győzött, így a hatodik világbajnoki aranyérmét adhatta a saját nyakába, az elsőt azóta, hogy egy éve elveszítette az édesapját. A férfiaknál jóval nagyobb csata volt az aranyért, végül a szezon legjobb szlalomosa, Marco Schwarz ünnepelhetett.
"Ez egy hatalmas sztori, nem  is hiszem, hogy ő ezt most megfelelően tudja értékelni" - mondta Striedinger. "Hosszú éveken át haladtunk ugyanazon az úton. Mindvégig láttam, mennyire elkötelezett volt, mennyire elszánt, úgyhogy ez a siker maximálisan megérdemelt."
"A lesiklás a legfontosabb versenyszám, ugyanakkor super G-ben úgy nyertem, hogy az esélyesség terhét cipeltem"
- mondta
Kriechmayr
, aki úgy érzi, számára nincs különbség a két aranyérem között.
"Elképesztő érzés világbajnoknak lenni. Az alpesi síben az a jó, hogy folyamatosan lehet fejlődni. Nincs tökéletes menet, minden szakágban lehetőséged van arra, hogy egyre jobb és jobb legyél."
ORF
Kitzbühel
Kitzbühel: Feuz tartotta a lépést Odermatt-tal, majd a végén meg is verte
14 ÓRÁJA
Cortina d'Ampezzo
8 napon belül ismét nagyott esett Goggia, lehet, hogy ezúttal nem úszta meg karcolásokkal
16 ÓRÁJA