A szokásoknak megfelelően hétvégén a söldeni női és férfi óriás-műlesiklással rajtol az alpesi-világkupa új szezonja, amelyben a szokásoktól eltérően a mostani télen szinte csak Európában lesznek versenyek.


A 2019/2020-as szezonnak a koronavírus-járvány miatt kurta-furcsa vége lett: a férfiaknál nyolc, a nőknél összesen tíz verseny, közte a teljes vk-döntő maradt el az időjárási körülmények, majd a pandémia nyomán. Ennek is volt köszönhető, hogy hosszú idő után mindkét nemnél a gyors számokban - lesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban - erős sízők nyerték az összetettet.
A férfiaknál a norvég Aleksander Aamodt Kilde mindössze egy vk-sikerrel szerezte meg a nagy kristálygömböt, míg a nőknél az olasz Frederica Brignone összetett diadalához az is kellett, hogy a háromszoros bajnok amerikai Mikaela Shiffrin édesapja halála miatt az idény utolsó kilenc versenyén nem állt rajthoz.
Alpesi Sí
Marcel Hirscher és Felix Neureuther versenyt fut, és az nyer aki később ér célba
08/05/2021 19:12

shiffrin1.jpg

Fotó: Eurosport

A járvány már biztosan nyomot hagy a mostani szezonon is, ugyanis a nemzetközi szövetség (FIS) két hete bejelentette, hogy a 2020/21-es kiírásban mindössze egy nem európai helyszín lesz: a tervek szerint a nőknek február végén a 2022-es pekingi téli olimpia pályáján rendeznek tesztversenyt.
Észak-Amerikát az 1973/74-es idény után másodszor nem érinti a mezőny, kombinációt pedig 1977/78 óta először nem rendeznek. A szezon során, amennyire lehet, igyekeznek elkülöníteni egymástól a férfiakat és a nőket, továbbá a gyors- és lassú számok specialistáit is, hogy a járványhelyzetben a lehető legkevesebb interakcióba kerüljenek a síelők. A kivételeket a szezonnyitón kívül a tradicionális helyszínek - Wengen (lesiklás, szlalom) és Kitzbühel (lesiklás, szuper-óriásműlesiklás, szlalom) - jelentik majd.

wengen.jpg

Fotó: Eurosport

A járványhelyzet következtében szigorodnak az egészségügyi szabályok is: a versenyzőket a futamok előtt és közben rendszeresen tesztelik, a fertőzöttek pedig azonnal karanténba kerülnek a csapattársaikkal együtt. Utóbbiak akkor vehetnek részt egy adott versenyen, ha negatív teszteredményt produkálnak. A FIS meghagyta a jogot a szervezők számára az esetleges további szigorításokhoz is, így például Söldenben nem lesznek nézők. A svájciak pénteken közölték, hogy náluk sem engedik be a szurkolókat, így St. Moritzban, Crans-Montanában, Adelbodenben és Wengenben, valamint a világkupa-döntőben, Lenzerheidében is nézők nélkül bonyolítják majd le a versenyeket.
Az előzetes esélylatolgatások alapján a férfiaknál az elmúlt két vk-idényben összetettben második francia Alexis Pinturault sikerére van a legnagyobb esély, a 29 évesen pályafutása csúcsán lévő versenyző győzelmét Kilde mellett a technikai számokban erős, ugyancsak norvég Henrik Kristoffersen akadályozhatja meg.

Alexis Pinturault.jpg

Fotó: Eurosport

A nőknél továbbra is minden a söldeni viadalt hátsérülés miatt kihagyó Shiffrin végső sikerét ígéri: az amerikaiak még mindig csak 25 éves, 66-szoros vk-futamgyőztes szupersztárja amellett, hogy a lassabb számokban szinte verhetetlen, szuperóriás-műlesiklásban és lesiklásban is több világkupa-versenyen diadalmaskodott már. Fő kihívója Petra Vlhova lehet, azonban a szlovák sízőnek is előre kell lépnie a gyors számokban ahhoz, hogy komoly versenyre kényszerítse Shiffrint.
A szezon csúcspontjaként - jelen állás szerint - február 9. és 21. között Cortina d'Ampezzóban világbajnokságot rendeznek, ám az olasz szervezők korábban azzal a kéréssel fordultak a FIS-hez, hogy egy évvel halassza el a viadalt. Erről egyelőre nem született döntés.
A vk-idény a tervek szerint március 21-én Lenzerheidén zárul.
MTI
Alpesi Sí
Motokrossz baleset után többhetes kihagyás vár a világbajnok alpesi sízőre
08/05/2021 09:26
Alpesi Sí
Új edzővel készül az összetett vk-győztes alpesi síző Vlhova
03/05/2021 10:32