Mi?
A 3x3-as kosárlabda idén debütál az olimpián. A sportág az utóbbi két évtizedben világszerte nagyot fejlődött: a válogatottak szintjén a 2009-es Ázsia-játékokon debütált, az igazi áttörést pedig a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia jelentette. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a sikereket látva azt tűzte ki célul, hogy megfelelő körülmények között, rendszerezett és időszakokra lebontott versenysorozatok jöjjenek létre – ennek köszönhetően előbb utánpótlásban és felnőttben világbajnokságokat és Európa-bajnokságokat, World Tourokat szerveztek, majd 2015-ben, Bakuban az Európai Játékokon is bemutatkoztak. 2017 júniusában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, a 3x3-as kosárlabda a tokiói programban is ott lesz.
Közhely nélkül állítható, hogy világszerte egyre többen játsszák és szeretik a sportágat, a népszerűség az idei olimpia után várhatóan tovább nő, és a hagyományos kosárlabda mellett – vagy annak kiegészítéseként – klubszinten is egyre többen űzhetik a 3x3-at. Több olyan válogatott is van, ahol a hagyományos kosárlabdából érkező játékosok alkotják a keretet (Oroszországban ellenben profi 3x3-as liga is van), noha hozzá kell tenni, hogy a két „műfaj” alapjaiban más: a 10 percig vagy 21 szerzett pontig tartó játék (a kétpontos vonalon belüli kosár egy, a kétpontos vonalon kívüli két pontot ér) a faultokkal és a büntetőkkel (hat csapatfaultig egy, hat fault fölött két büntető, kilenc fault fölött két büntető+labdabirtoklás jár), valamint a gyors cserékkel (egy csapatot három pályán lévő játékos és egy csere alkot) és a 12 másodperces támadóidővel nagyon dinamikus, lendületes élményt nyújt a nézőknek.
Tokyo 2020
Lettország történelmi győzelme 3x3-as kosárlabdában
28/07/2021 15:26
Az Enlio speciális padlóburkolatával ellátott játéktér 15x11 méteres, a csapatok egy palánkra, a hagyományos kosárlabdához képest félpályán játszanak. Fontos szabály, hogy minden labdaszerzés után ki kell vezetni a labdát a kétpontos vonalon kívülre. A kezdés jogáról pénzfeldobás dönt, lehetőség van egy-egy, összesen 30 másodpercig tartó időkérésre, és hosszabbítás is történhet: ebben az esetben az győz, aki először vezet két ponttal.
Ki?
Tokióra mindkét nemben 8-8 csapat kvalifikált. A FIBA ranglistája alapján a nőknél Oroszország, Kína, Mongólia és Románia már 2019 novemberében biztos kijutónak számított, míg az idei, egész pontosan május végi, Grazban megrendezett selejtezőről az Egyesült Államok, Franciaország és Japán, míg a június eleji, debreceni pótselejtezőről Olaszország csatlakozott a mezőnyhöz – úgy, hogy a döntő rendes játékidejének utolsó másodperceiben győzték le a magyar válogatottat.
A férfiaknál Japán rendezőként alanyi jogon résztvevő (az említett 2019-es ranglistán egyik nem esetében sem voltak a legjobb négy között, így csupán az egyik, a ranglistán előrébb álló válogatottjuknak járt az automatikus hely házigazdaként, ez pedig a 9. férfiaké lett a 11. nőkkel szemben), hozzájuk, valamint Kínához, Oroszországhoz és Szerbiához előbb Lengyelország, Hollandia és Lettország, majd Debrecenből a fináléban szintén a magyar válogattat verő Belgium csatlakozott.
Hogyan?
A csoportmeccsek során mindenki játszik mindenkivel. Az első és második helyezett automatikusan az elődöntőbe jut, míg a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel negyeddöntőzik. A döntő mellett bronzmeccset is rendeznek.

Pool round

Fotó: Eurosport

Mikor?
A csoportmeccseket július 24-től július 27-ig tartják, helyi idő szerint délelőttől (10:15-től) egészen késő estig (az utolsó mérkőzések 22:50-kor kezdődnek). Július 27-én lesz a két-két negyeddöntő, majd július 28-án a két-két elődöntő, az egy-egy bronzmeccs és az egy-egy döntő.
Hol?
Minden meccset az Aomi Urban Sports Parkban rendeznek, ugyanott, ahol a sportmászók is versenyezni fognak. A helyszín (ami a szervezők szerint a világ fiatalságának sportra való nevelését és ösztönzését szimbolizálja) az Aomi kerületben található, nem messze a sportolói falutól, csodás kilátással a Tokiói-öbölre. A tervek szerint 7100-an férhetnek el a lelátókon, kérdés, a járvány miatti szabályok egyáltalán lehetővé teszik-e, hogy beengedjék a nézőket. Ha igen, hatalmas hangulat várható.
Tokyo 2020
Lett és amerikai aranyérem 3x3-as kosárlabdában
28/07/2021 14:41
Tokyo 2020
Az Egyesült Államok nyerte a női 3x3-as kosárlabdatornát
28/07/2021 14:26