Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Östberg: Biztos én nyertem?

Eurosport
Eurosport

Frissítve 11/12/2016 - 16:46 GMT+1

A norvég sífutónő először győzött ilyen hosszú távon.

Ingvild Flugstad Östberg (l.) siegt vor Heidi Weng (r.)

Fotó: SID

A hétvégén a svájci Davosban versenyeznek a világ legjobb sífutói. 1600 méteres tengerszint feletti magasságával Davos a legmagasabban fekvő helyszín az egész sífutó világkupában.
A ritkább levegő jobban megterheli a szervezetet, így a szezon eleji erőviszonyok felborulhatnak, attól függően, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a magassághoz. Ez különösen a szombati távolsági versenyen éreztette hatását, ahol a hölgyek 15, az urak 30 km-t teljesítettek, szabadstílusban.
Igazoltan hiányoznak
Betegség miatt néhány komoly sztár kihagyta ezt a lehetőséget. A norvég sífutó legenda, Marit Björgen kisebb megfázása miatt mondta le a részvételt. A svéd olimpiai bajnoknő, Charlotte Kalla rukai szívritmuszavara miatt maradt távol. Jó hír a rajongóinak, hogy már nemcsak az edzéseket, hanem a versenyzést is megkezdte, bár nem a világkupában. A hétvégén a Skandináv Kupa lillhammeri állomásán versenyez, ahol az 5 km-es szabadstílusú távon rögtön nyerni is tudott. Ami viszont még ennél is fontosabb, remekül érezte magát. A világkupában először a december 31-én kezdődő Tour de Ski-n láthatjuk, ahol előzetes terveivel ellentétben mégis elindul.
picture

Charlotte Kalla

Fotó: AFP

Szintén nem indult 15 km-en a kiváló formában versenyző svéd Stina Nilsson, aki csak a sprintet vállalja ezen a hétvégén. A lengyelek kétszeres olimpiai bajnoka, Justyna Kowalczyk idén sincs túl jó formában, és csak a klasszikus versenyekre koncentrál, mivel a Lahtiban rendezendő világbajnokságon a 10 km-es klasszikus stílusú versenyben szeretne dobogóra állni. Lévén, hogy Davosban mindkét verseny szabadstílusú, Kowalczyk inkább Olaszországban edz.
Továbbra is a televízión keresztül kényszerül nézni a versenyeket a doppingvétség miatt végső eltiltását váró Therese Johaug. Nem ül azonban tétlenül a babérjain. A minap jelentették be, hogy egy több fős stábot igazoltak le mellé: edzőt, waxmestert és sportpszichológust. Ők hivatottak csúcsformában tartani Johaugot, akinek immáron csak az olimpiai részvétel lebeg a szemei előtt. A Norvég Antidopping Bizottság ugyanis 14 hónapos eltiltást javasolt számára. Ha a Norvég Olimpiai Bizottság és a Síszövetség ezzel egyetértésben hivatalosan is ezt a büntetést szabja ki Johaugra, akkor két hónappal az olimpia kezdete előtt térhet vissza. A doppingvétség miatt nem tarthat szakmai kapcsolatot a válogatottal, azaz nem edzhet velük és nem veheti igénybe a síszövetség által biztosított infrastruktúrát: szakembereket és létesítményeket. A mellé szerződtetett csapat minden tagjának volt korábban kötődése a szövetséghez, most azonban függetlenek. Ennek ellenére a rivális nemzetek körében többen hangot adtak nemtetszésüknek, hogy a norvégok megint igyekeznek a szabályokban elmenni a határig. Egy finn újságíró például elképzelhetetlennek tartja, hogy náluk hasonló lehetőséget kapna egy dopping miatt eltiltását töltő sportoló. Szerinte lehet, hogy szabályos az eljárás, de semmiképpen sem etikus.
picture

Theresa Johaug Norway

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés